sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Syksyn madotukset

Syksy tekee tuloaan kovaa vauhtia ja se tietää meidän kissoilla rokotusten umpeutumista. Noin viikkoa ennen rokotuksia olen madottanut kissat. En ole kyllä varma onko se nykytietämyksen enää tarpeellista? Nimenomaan sisäkissoilla.. Meillähän kissat ulkoilevat vain valvotusti valjaissa omalla pihalla. Rokotuksista sen verran, että olen pitänyt myös Iineksen ja Rambon kissanuharokotuksen voimassa, koska käymme melko ahkerasti Rockyn kanssa näyttelyissä. Ettei kotijoukoille tulisi mitään ylimääräistä tuliaisena.

Madotuksen olen hoitanut Axilurilla. Ainut huono siinä on se, että sitä joutuu antamaan kolmena päivänä peräkkäin. En kuitenkaan ole jaksanut tutustua muihin vastaaviin valmisteisiin, joten tällä on menty :) Kuten aikaisemmista madotus- ja muista lääkitsemispostauksista on käynyt ilmi, Iinekselle ja Rambolle saan pääasiassa hyvin annettua tablettilääkkeet. Käytännössä siis vaan tungen suuhun puolikkaan tabletin kerrallaan ja kissa sitten nielaisee sen :) Välillä kyllä, varsinkin Iineksen kanssa, saa tablettia kokeilla syöttää muutamaan kertaan ennenkuin Iines sen nielee :D

Rockyn kohdalla olen todennut tablettilääkkeet hankalaksi. Tämä voi johtua siitä, että Rocky ei syö ollenkaan raksuja. Se ei ole siis tottunut pureskelemaan mitään kovia kökkäreitä. Rocky oli syvästi hämmentynyt, kun laitoin tabletin suuhun ja alkoi sitä pureskelemaan :D Äkkiä piti sylkästä tabletti pois :D Onneksi Axiluria voi liettää pieneen määrään vettä ja antaa sen sitten ruiskulla suoraan suuhun. Tämä sopi Rockylle huomattavasti paremmin! Nyt on kolmen päivän urakka takana ja kissat saavat viikon odotella, että "pääsevät" rokotuksille :D

Missä mallissa muilla on madotusasiat? Madotatteko sisäkissat säännöllisesti esim. ennen rokotuksia? Mitä valmistetta käytätte?

8 kommenttia:

 1. Emäntä: Ihana perhepotretti tuo viimeinen! Meillä Maxille saa pillereinä, mutta Pepsille ei sitten millään keinolla. Ei edes ruoan seassa tms. Ainut vaihtoehto on ollut Mirrix tahna tassulle levitettynä tai niinkuin viimeksi liuos niskaan: http://tassulinna.blogspot.fi/2014/09/helpompi-madotus.html Vaikka kissat ovat sisäkissoja ja ulkoilevat vain valjaissa, on niiden jyrsijöiden saalistuksen ja muun epämääräisen takia ollut meillä madotus 3-4 kertaa vuodessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Potretti otettu yhtenä aamuna, koko konkkaronkka hyökkäsi sänkyyn herättelemään :D Nuo niskaan laitettavat liuokset ovat kyllä myös mielenkiintoisia!

   Poista
 2. Käsitykseni mukaan madotuksia edelleen suositellaan sisäkissoillekin. Meilläkin kun kuitenkin syövät raakaa lihaankin, niin madot on aina mahdollisia. Meillä on käytetty Axiluria ja Mirrixiä. KarkkiKaksoset nielee aika hyvin pillereitä, tosin Axilurit on aika isoja ja joskus niitä joutuu tuuppaamaan takaisin suuhun useamman kerran :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo meillä madotus tapahtuu syksyllä ja keväällä :) Raakaa kun meilläkin syödään osittain :) Mä olen Axiluria puolittanut ja jopa puoliskaakin puolittanut veitsellä. Saa paremmin annettua.

   Poista
 3. Meillä ei madoteta rutiininomaisesti, vain tarpeen mukaan. Viimeksi meillä on madotettu 2012 (varotoimenpiteenä) ja tänä vuonna oisi tarkoitus lähettää ulostenäyte Eviraan madotustarpeen selvittämiseksi. Jos näyte tulee takaisin puhtaana, niin uusi näyte lähtee taas parin vuoden päästä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kuullut juuri tollastakin, että ei madoteta säännöllisesti. Pitänee myös itse perehtyä siihen tarkemmin :)

   Poista
 4. Meillä madotetaan koko iso katras kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä + tarpeen mukaan (tiineydet jne). Matolääkkeitä vaihdellaan toleranssin ehkäisemiseksi. Eniten käytettyinä Flubenol, Axilur sekä Drontal. Meillä maatiaiskisuille on jouduttu antamaan madotus liuoksena niskaan, koska niille "pedoille" ei muuten saa, ei niin millään.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehe! Meillä taas rotukatti on vaikein pillerien kanssa :D Vois itekin kokeilla ens kerralla jotain toista valmistetta juuri tuon toleranssin ehkäisemiseksi :)

   Poista