sunnuntai 28. syyskuuta 2014

Pyhä birma ennen, nyt ja tulevaisuudessa

Tämä oli eilisen birmayhdistyksen jäsentapahtuman aiheena. Tapahtuma oli Riihimäen lasimuseossa. Minulla oli onneksi lyhyt matka sinne :D Odotin tapahtumaa jo innolla etukäteen ja päivästä tulikin todella kiva ja mielenkiintoinen.

Päivän teemana oli siis pohtia pyhä birmaa rotuna lähinnä ulkonäöllisesti ja rotustandardin pohjalta. Paikalle oli tuotu kymmenkunta birmaa, jotka eivät olleet mitään näyttelytähtiä vaan kaikilla oli eri ominaisuuksia mitkä voisi olla paremmin näyttelyn kannalta. Paikalla oli myös kolme kissanäyttelytuomaria. Näin aloittelevana birmaharrastajana oli todella opettavaista kuulla tuomareiden kommentteja kissoista.

Päivä alkoi lyhyellä alustuksella birmasta rotuna ja rotustandardista. Tämän jälkeen kissoja tuotiin tuomareiden eteen yksi kerrallaan ja tuomarit kertoivat kustakin kissasta hyviä ja huonoja puolia. Tämä oli todella kiinnostavaa kuulla mitä osa-alueita tuomarit erityisesti katsovat kissasta näyttelyssä.

Osallistumismaksuun kuului aamukahvi ja lounas, jotka olivat tarjolla museon kahviossa. Ruoka maistui ja sen jälkeen oli taas aika palata kuuntelemaan kissajuttuja. Lounaan jälkeen alettiin käymään läpi esiteltyjä kissoja ja tuomareiden niistä kirjoittamia huomioita. Lisäksi kissan omistaja tai kasvattaja oli kirjoittanut ylös omia huomioitaan kissasta. Näitä verrattiin keskenään ja lisäksi videotykillä heijastettiin seinälle kunkin kissan sukupuuta ja sukusiitosprosentteja, jotka oli otettu suoraan Pawpedsistä. Katsoin mielenkiinnosta myös Rockyn sukusiitos prosentit jotka olivat: 4. polvessa 0%, 10. polvessa 2,88% ja kokonaissukusiitos 30%. Nämä ovat hyvin tavallisia prosentteja birmojen kohdalla. Birmoista käytännössä kaikki kissat ovat tuolla tietokannassa, mutta joistain roduista on vain muutamia kissoja, jolloin prosenttrja ei pysty hakemaan. Sivuilla pystyy myös tekemään testiastutuksia ja näin näkemään mahdollisten tulevien pentujen sukusiitosprosentit. Aika kätevää :)

Paikalla oli myös useita pitkän linjan kasvattajia, jotka hyvin kommentoivat birman ulkonäköä kasvatuksen näkökulmasta ja sen hankaluuksista. Mielenkiintoista keskustelua syntyi paljon.

Päivästä teki mukavan myös hyvä seura. Nimittäin Rockyn kasvattaja Minna oli myös paikalla sekä Rockyn veljen ja siskon omistaja, johon olen tutustunut näyttelyissä :) Innostuimme myös shoppailemaan museon myymälässä ja meille kaikille lähti mukaan ihana valkoinen lasikissa :) Lisäksi ostimme uunituoreen birmakalenterin ensi vuodelle. Tästä on hyvä jatkaa näyttelyissä käyntiä ja birmaharrastudta yleensä :)

2 kommenttia:

  1. Varmasti mielenkiintoinen tilaisuus. Tuollainen lasikissa on aivan mainio : )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä mielenkiintoinen :) Kauhee rynnäkkö oli myymälässä kun kaikki oli lasikissojen perään :D

      Poista