sunnuntai 28. syyskuuta 2014

Pyhä birma ennen, nyt ja tulevaisuudessa

Tämä oli eilisen birmayhdistyksen jäsentapahtuman aiheena. Tapahtuma oli Riihimäen lasimuseossa. Minulla oli onneksi lyhyt matka sinne :D Odotin tapahtumaa jo innolla etukäteen ja päivästä tulikin todella kiva ja mielenkiintoinen.

Päivän teemana oli siis pohtia pyhä birmaa rotuna lähinnä ulkonäöllisesti ja rotustandardin pohjalta. Paikalle oli tuotu kymmenkunta birmaa, jotka eivät olleet mitään näyttelytähtiä vaan kaikilla oli eri ominaisuuksia mitkä voisi olla paremmin näyttelyn kannalta. Paikalla oli myös kolme kissanäyttelytuomaria. Näin aloittelevana birmaharrastajana oli todella opettavaista kuulla tuomareiden kommentteja kissoista.

Päivä alkoi lyhyellä alustuksella birmasta rotuna ja rotustandardista. Tämän jälkeen kissoja tuotiin tuomareiden eteen yksi kerrallaan ja tuomarit kertoivat kustakin kissasta hyviä ja huonoja puolia. Tämä oli todella kiinnostavaa kuulla mitä osa-alueita tuomarit erityisesti katsovat kissasta näyttelyssä.

Osallistumismaksuun kuului aamukahvi ja lounas, jotka olivat tarjolla museon kahviossa. Ruoka maistui ja sen jälkeen oli taas aika palata kuuntelemaan kissajuttuja. Lounaan jälkeen alettiin käymään läpi esiteltyjä kissoja ja tuomareiden niistä kirjoittamia huomioita. Lisäksi kissan omistaja tai kasvattaja oli kirjoittanut ylös omia huomioitaan kissasta. Näitä verrattiin keskenään ja lisäksi videotykillä heijastettiin seinälle kunkin kissan sukupuuta ja sukusiitosprosentteja, jotka oli otettu suoraan Pawpedsistä. Katsoin mielenkiinnosta myös Rockyn sukusiitos prosentit jotka olivat: 4. polvessa 0%, 10. polvessa 2,88% ja kokonaissukusiitos 30%. Nämä ovat hyvin tavallisia prosentteja birmojen kohdalla. Birmoista käytännössä kaikki kissat ovat tuolla tietokannassa, mutta joistain roduista on vain muutamia kissoja, jolloin prosenttrja ei pysty hakemaan. Sivuilla pystyy myös tekemään testiastutuksia ja näin näkemään mahdollisten tulevien pentujen sukusiitosprosentit. Aika kätevää :)

Paikalla oli myös useita pitkän linjan kasvattajia, jotka hyvin kommentoivat birman ulkonäköä kasvatuksen näkökulmasta ja sen hankaluuksista. Mielenkiintoista keskustelua syntyi paljon.

Päivästä teki mukavan myös hyvä seura. Nimittäin Rockyn kasvattaja Minna oli myös paikalla sekä Rockyn veljen ja siskon omistaja, johon olen tutustunut näyttelyissä :) Innostuimme myös shoppailemaan museon myymälässä ja meille kaikille lähti mukaan ihana valkoinen lasikissa :) Lisäksi ostimme uunituoreen birmakalenterin ensi vuodelle. Tästä on hyvä jatkaa näyttelyissä käyntiä ja birmaharrastudta yleensä :)

sunnuntai 21. syyskuuta 2014

Ystäväkirja

Toisessa kissablogissa oli kissat vastailleet ystäväkirjaan, joten pitäähän meidänkin kattien päästä vastaamaan :) Kirjurina toimii emäntä :)

Nimi: Rambo
           Iines
           Rocky, Canth's Xavier

Ikä: Rambo: 3v
        Iines: 3v
        Rocky: 1v

Kansalaisuus: suomalainen kaikilla kissoilla

Isä, äiti, sisarukset: Rambo ja Iines: Isästä ei tietoa, äiti mustavalkoinen maatiainen. Kaksi siskoa.
Rocky: Uljas, Safirrubir Brave the Wind ja Peppi, JoJon La Pepita de Oro. Siskot Selma, Canth's Xenia ja Tipsu Canth's Xantippa. Veljet Santtu, Canth's Xander ja Roope, Canth's Xanthus

Karvan väri: Rambo: Mustasavu-valkoinen
                      Iines: Mustasavu
                      Rocky: Punatabbynaamio

Mistä pidän: Rambo: Ruoka, rapsutukset, huiskskepit ja pahvilaatikot
                       Iines: RAKSUT, pehmopallot ja pienet hiiret
                       Rocky: nystyräpallot, pienet hiiret, huiskakepit

Mistä en pidä: Rambo: Matkustaminen
                          Iines: Kun pojat kiusaa, vaikka sanon että haluan olla rauhassa
                          Rocky: Raksut

Lempiruoka: Rambo: Kaikki ruoka erityisesti raksut
                       Iines: RAKSUT
                       Rocky: Possusuikaleet ja sydän
                  
Lempiväri: Rambo: Sininen
                    Iines: Pinkki
                    Rocky: Vihreä
                   
Harrastukset: Rambo: iltavillit
                         Iines: noutoleikki
                         Rocky: leikkiminen ja Iineksen kiusaaminen

Lempikouluaine: Rambo: kotitalous
                                Iines: kotitalous
                                Rocky: liikunta

Isona minusta tulee: Iso :) kaikki vastaavat samalla tavalla

Parhaat kaverit: Rambo: Iines ja Rocky
                             Iines: Rambo ja Rocky
                             Rocky: Rambo ja Iines

Mottosi: Kaikki vastaavat yhdestä suusta, aina on aikaa leikkimiseen!

Olisi mukava lukea myös muiden kissojen ystäväkirjan vastauksia :)

sunnuntai 7. syyskuuta 2014

PIROK Sastamala 6.9.2014

Jällen käytiin Rockyn kanssa pyörähtämässä näyttelyssä 😊 Suuntana oli Sastamala. Paikka oli Vexve-areena, joka on jonkinlainen urheiluhalli. Paikka oli ihan hyvä vaikkakin aika tiivis tunnelma oli joissain häkkiriveissä. Tästä johtuen jo infokirjeessä kehotettiin jättämään omat tuolit kotiin ahtaiden käytävien takia. Kirjeessä luvattiin, että paikalla on istumapaikkoja runsaasti. No olihan siellä, nimittäin katsomo. Katsomoon ei saanut viedä kissoja eikä ruokia. Ei siinä mitään, paitsi että omat eväät piti syödä seisten oman häkin edessä! Kahvio oli, mutta en sinne kehtaa mennä omaa kaupasta ostettua salaattia syömään.. Kaiken lisäksi kaupan salaatista puuttui luvattu haarukka, joten syömättä jäi :D

Arvostelut alkoivat tuntia myöhemmin kuin yleensä on tapana eli klo. 11. Meillä oli tuomarina ruotsalainen Eva Porat. Oli muuten harvinaisen hidas tuomaroimaan :D Hän puhui niin paljon, että arvostelut venyivät.. Kolmessa tunnissa oli arvostellut 25 kissaa! Järjetöntä! Jalat huusi hoosiannaa, kun odoteltiin omaa vuoroa. Paneelin piti alkaa klo. 16, mutta kolmen jälkeen meidän tuomarilla oli vielä liuta kissoja arvostelematta ja tp-valinnat tekemättä :D

Rocky oli mielestäni rauhallimpi kuin edellisissä näyttelyissä. Omaan häkkiin rauhottui nopeasti ja tuomarillan luonakaan ei kovasti jupissut, vähän puhisi kyllä :D Rocky sai hyvät arvostelut ja tuomari tykkäsi kovasti. Ei kovasti tullut moitetta. Setelissä jopa luki korvien kohdalla "small, well set" :D Aika isot ne mielestäni vielä ovat, mutta eivät enää niin pahat kuin nuorempana. Serti kuitenkin saatiin. Rockyn veli Santtu oli myös paikalla hakemassa ekaa sertiä, jonka myös sai koska veljekset olivat eri luokassa. 😊 Veljeksiä myös verrattiin keskenään, että kumpi pääsee tp-valintaan. Santtu on vienyt nimiinsä kaikki veljesten väliset kamppailut, mutta nyt Rocky oli parempi ja sai kutsun tp-valintaan 😊 Hyvä Rocky! Ekaa kertaa aikuisten sarjassa tp-valinnassa. Veljesten eno oli myös paikalla ja vielä samanvärinen kuin pojat 😊 Mutta leikkaamattomana eno ei kilpaillut siskon poikiaan vastaan.

Iltapäivä oli jo pitkällä, kun vihdoin meidän tuomarin tp-valinnat koittivat. Emännän jalat olivat jo ihan muusina :D Rocky sentään otti pienet nokkaunet odotellessa. Tp-valinnassa Rocky pärjäsi hyvin ja tuomari silmäili Rockya kiinnostuneena 😊 Otti toisen kissan syliinsä ja vertasi sitä vielä Rockyyn. Lopulta tämä toinen pääsi paneeliin, mutta olen tyytyväinen, että Rocky pääsi valintoihin edes 😊 Kertoo siitä, että pään mittasuhteet ovat vähän tasoittuneet.

Kaiken kaikkiaan päivä meni hyvin. Oli mukava nähdä Rockyn veljeä pitkästä aikaa 😊 Näyttelytuttuni otti omalla kameralla kuvia veljeksistä, joten laittelen kuvia kunhan niitä saan 😊 Lisäksi olin tilannut Birmayhdistykseltä pokaalin Rockyn IP valmistumisen kunniaksi ja sain sen myös eilisessä näyttelyssä 😊 On ne pokaalit vaan hienoja tuolla hyllyssä 😊 Seuraava etappi onkin ensi kuussa Kirkkonummen näyttely.